Protocol a taula

Seixanta entrades publicades i m'adono que fins a dia d'avui he parlat molt poc del protocol. I és estrany perquè en aquest blog som molt fans del protocol. Només als inicis del blog vaig escriure una entrada sobre protocol a l'hora de vestir en un casament. I al primer post de tots vaig fer un petit incís, en aquest cas, també sobre colors de vestits. Així que tècnicament aquest és el segon post sobre protocol, i hem hagut d'esperar seixanta-una entrades per parlar d'un tema que realment trobo molt interessant. 

Com ja vaig comentar en el post de protocol sobre vestimenta, el protocol social no deixar de ser un tema d'educació, bons modals i saber-se comportar en cada situació concreta correctament. Hi pots estar més d'acord o menys, i al final, com també vaig esmentar són els nuvis qui decideixen fins a quin punt volen formalitat a la seva celebració. Perquè cada casament és un món i un reflex de la personalitat i gustos de la parella, i tot i no ser un casament reial, hi ha parelles que opten per aplicar la màxima formalitat a l'esdeveniment, mentre que d'altres se senten molt més còmodes preparant una cosa molt informal. Encara que la informalitat no vol dir que no s'hagin de seguir uns modals bàsics. En el post d'avui ens centrarem en el protocol a taula, que tant serveix per un casament com per un sopar amb amics. Les bones maneres no s'han de perdre mai.
Habitualment en un casament hi ha tants coberts sobre la taula que no saps quin has d'utilitzar primer. Es comença pels més allunyats del plat, és a dir els dels extrems i seguidament es van utilitzant els que queden més propers al plat. Una vegada has acabat de menjar es col·loquen els coberts junts sobre el plat sobresortint una mica i en paral·lel a la taula. D'aquesta manera el cambrer sabrà que hem acabat i ens podrà retirar el plat. 

No oblideu que una vegada ha començat l'àpat el tovalló es col·loca de forma rectangular sobre les cames, i quan hi ha menjar al plat els braços no es poden recolzar a la taula, però en canvi una vegada tens el plat buit sí que es pot fer.
En mig de tantes copes, coberts i decoració floral a vegades dubtes de quin és el pa que et toca. He d'agafar el de la dreta o el de l'esquerra? Doncs estimat amic, "legalment" et toca el del costat esquerra. Pels esquerrans com jo ens ho posen fàcil. Ah! I res de tallar el pa amb els coberts.

I amigues meves, què hem de fer-ne de la petita bossa de mà? Doncs tècnicament el que hem d'evitar és deixar-la sobre la taula. Pots repenjar-la a la cadira o deixar-la entra la teva esquena i el respatller de la cadira. A mi, que sóc la boja que no pot deixar de tenir la bossa ben a prop em costa una mica respectar aquesta norma.

D'acord, ja tenim clar petits detalls que a vegades ens fan ballar el cap, però i com col·loquem els plats, els gots i la coberteria correctament? El tovalló va a la dreta o a l'esquerra? La copa d'aigua la deixem al mig o la posem al lateral. Anem a fer un petit esquema per dissipar tots els dubtes.

Les copes es col·loquen sobre el plat centrant primer la copa d'aigua (i dirigint-nos cap a la dreta) la de vi negre i la de vi blanc. El cambrer ens ha de servir pel costat dret la beguda. Pel que fa a la copa de cava es pot col·locar al costat esquerra de la copa d'aigua o bé entre les dues copes de vi. 

I per fer-ho més fàcil i visual a continuacuó us deixo un esquema extret del llibre Las buenas maneras contadas con sencillez de la Carmen Cuadrado on podem observar la col·locació de cada peça a la taula. 

A continuació us esmentaré què significa cada número:
1. Plat base o de presentació.
2. Tovalló: a sobre o a la dreta del plat, mai dins del got.
3. Cullera: la part còncava mirant amunt.
4. Pala de peix.
5. Ganivet amb la serra orientada al plat base.
6. Forquilla de peix amb les pues mirant amunt.
7. Forquilla posada com la forquilla de peix.
8 Plat del pa.
9. Ganivet de la mantega.
10. Copa d'aigua: s'omple 3/4 parts.
11. Copa de vi negre.
12. Copa de vi blanc.
13. Copa de cava.
14. Forquilla de postres amb les pues mirant cap amunt i el mànec cap a l'esquerra.
15. Ganivet de postres amb la serra orientada cap a dins del plat base i el mànec cap a la dreta.

I a vosaltres us fascina el protocol?

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada